Σύμφωνα με έρευνες η Ουγκάντα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 χωρών στον κόσμο με πολύ υψηλά ποσοστά παιδικής και μητρικής θνησιμότητας. Μάλιστα οι νέοι κάτω των 25 ετών, αντιπροσωπεύουν το 77% του πληθυσμού της Ουγκάντα. Παράλληλα, το AIDS αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων, συνυπάρχοντας με ελονοσία, διάρροια, πνευμονία και άλλες σοβαρές λοιμώξεις. Μερικά από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνουν ανεπαρκή χρηματοδότηση υπηρεσιών υγείας και αδύναμα θεσμικά και κοινοτικά συστήματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παραπάνω. Το ποσοστό των παιδιών που στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό ανέρχεται σε 30%, ενώ παράλληλα αναδύεται έντονη ανησυχία για παιδιά με αναπηρίες.
Αναφορικά με την εκπαίδευση, ενώ η Ουγκάντα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην επέκταση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου παραμένουν υψηλά.
Η ελλιπής χρηματοδότηση και οι καταστροφές (φυσικές και ανθρωπογενείς) συνεχίζουν να υπονομεύουν και να διαταράσσουν την παροχή εκπαίδευσης, καθώς και την ανάπτυξη και ευημερία των παιδιών εν γένει. Παράλληλα τα έξοδα που σχετίζονται με την εγγραφή και παρακολούθηση του σχολείου, τείνουν να είναι τέτοια που μειώνουν τις ευκαιρίες για την εγγραφή παιδιών, με αποτέλεσμα οι φτωχότερες οικογένειες να επιλέγουν συχνά να κρατούν τα παιδιά εκτός σχολείου για να εργαστούν.
Τα παιδιά που βιώνουν δυσχερείς και αντίξοες συναισθηματικές εμπειρίες στην καθημερινότητά τους από την παιδική ηλικία κινδυνεύουν να εμφανίσουν ψυχοπαθολογικές αντιδράσεις ή παρεκκλίσεις .
Οι παραπάνω προκλήσεις εντείνονται ιδίως στις αγροτικές περιοχές, όπου η ποιότητα αυτών των βασικών υπηρεσιών παραμένει πολύ χαμηλή και οι ανάγκες εξαιρετικά μεγάλες.